ДАН СПАЉЕНЕ KЊИГЕ

У Народној библиотеци Србије (НБС) обележен je Дан сећања на страдање националне библиотеке током нацистичког бомбардовања 6. априла 1941. године. Управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, који је претходно положио свеће на Kосанчићевом венцу где се до. налазила библиотека приметио је да је историја Народне библиотеке Србије велики трагични роман. 

На свечаности су говорили први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, књижевница Вида Огњеновић и ректор Универзитета уметности Милета Продановић. 

Дачић је рекао да се историчари и стручњаци за заштиту културне баштине слажу у оцени да је планско уништење НБС од стране нациста један од највећих појединачних злочина учињених над културном баштином у Другом светском рату на територији Европе. Министар  Вукосављевић је нагласио да је ватра, која је најпре горела, а онда тињала на згаришту на Kосанчићевом венцу, настала из истог оног огња из ког је настао пламен који се уздизао над моштима Светог Саве на Врачару и из истог оног огњишта из кога су гореле ватре које су уништавале српске манастире, цркве, традицију.