„Дан дигитализације“

„Дан дигитализације“ обележен је 17. децембар 2018. године у просторијамаУниверзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Тим поводом одржане су две радионице: 

1.„Јавна презентација и дискусија о изазовима дигитализације“ коју су водиле др Весна Перић и др Тамара Вученовић у оквиру пројекта Водич кроз дигитализацију културе у Србији.

2. „Демократизација дигиталиазције“ коју су водили др Адам Софронијевић, Јелена Анодоновски и Ивана Гавриловић на којој су представиљене нове технолошке могућности за промену парадигме пословања засноване на дигитализацији.

Жеља организатора је да се полазницима омогући свеобухватан поглед на проблематику дигитализације у установама културе данас, као и да се кроз интерактивни рад и упознавање са најновијим технолошким могућностима осмисле правци будећег развоја процеса дигитализације културног наслеђа. Пројекат „Јавна презентација и дискусија о изазовима дигитализације“  посвећен је промовисању значаја дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у стручној и најширој јавности, као и јачању капацитета учесника у том процесу. Предавања и представљање пројекта намењени су пре свега представницима установа и организација у култури, али и стручној (академској заједници, студентима уметничких и других факултета) и најширој јавности у више градова у Србији.

Пројекат реализује SEEcult.org у сарадњи са Центром за медијску културу и образовање, уз подршку Министарства културе и информисања Србије.

У оквиру радионице „Демократизација дигиталиазције“ детаљније су били објашњени различити аспекти рада технологија развијених у оквиру пројекта Европске комисије H2020 READ и биће омогућен непосредан рад полазника радионице са овим технологијама.

Ова радионица представља уводни програм за две централне националне радионице које ће се под покровитељством Министарства културе и информисања одржати 20. децембра у Београду и 21.  децембра у Новом Саду, а под руководством др Гинтера Милбергера, који на Универзитету у Инзбруку предводи паневропски тим за развој нових технологија у дигитализацији.

Програм радионице:

Увод: нове технологије у дигитализацији: промена приступа услугама у области дигиталиазције.

Transkribus, DocScan и ScanTent – рад са новим технологијама, искуства досадашње имплементације у Србији.  

Пробно коришћење нових технологија: Transkribus, DocScan и ScanTent. Индивидуални рад, размена искустава.

Разматрање даљих корака у примени нове технологије. Позив на централну националну радионицу у Београду 20. децембра 2018. године.

Сви полазници радионице који су донели своје мобилне телефоне током радионице су могли да инсталирају апликацију DocScan и тиме добију нови алат дигитализације за своју установу културе.