ПРИГОДНА РЕЧ

Библиотеке  су својеврсне ризнице које чувају оно што је човечанство стварало кроз векове, а што је понекад тако чудесно преживљавао. Библиотеке су култна места у којима се преплићу различите културе и језици као део једне духовне свеукупности...  Свест и савест човечанства...

Библиотеке су чувари тајни, мисли и речи кроз векове иза нас...  Чувари свега онога што ми заправо јесмо и без чега човек уистину не би ни био човек. Потхрањујући у својој тишини и тами, благо непроцењиве вредности, библиотеке уистину јесу најсветлија места једног народа.

Ово су одреднице на којима Библиотека ²Љубиша Р. Ђенић² најстарија установа културе  златиборског краја, темељи свој рад.  Настала је давне 1904. године, оснивањем „Златиборске читаонице“, са седиштем у Чајетини. Оснивачи ове читаонице су записали да им је циљ, да се „набавком књига, новина, политичких, економских и књижевних списа, унесу шира знања међу Златиборце“. Чланови ове читаонице могли су постати сви српски грађани који су имали грађанска права али и „странци, који се тако сматрају“.

Први познати поклон  Библиотека је примила од проте Радосава Симића и тих 250 књига, уз друге, нама непознатих дародаваца, биле су језгро данашње Библиотеке, која између два светска рата постаје центар ширења опште културе и просвећивања у златиборском крају.

Током два светска рата Библиотека није радила, да би након Другог почела интензивно и свестрано да се развија. Библиотеку је 1949. године стручно уредио Љубиша Ђенић, по коме она данас носи име и одредио концепцију рада, која ће бити присутна у наредних тридесет година.

Данас Библиотека поседује фонд од близу 60 000 књига као и значајну збирку старих и ретких књига, које представљају културно благо Србије.

Библиотека осим књига, у свом фонду поседује и Музејску збирку, основану давне 1951. године, што је издваја од осталих библиотека у Србији. Трудом свих нас  наш мали музеј који обавља делатност сакупљања, заштите, чувања и презентације предмета из наше богате културно-историјске баштине, постаће самостална установа и кроз културу сећања на знамените историјске личности и вековну историју туризма Златибора, биће чувар јавне меморије, колективно сећање пренето на знање будућим генерацијама.

Мисија данашње Библиотеке је да у овом времену тренутних вредности, пролазних осећаја, медијског кича и неукуса промовише писменост и негује културу читања и доживотног учења, подижући свест о локалном и националном културном наслеђу.

На тај начин Библиотека  постаје културни идентитет вароши, својеврсни центар културе где се не прави разлика међу облицима културног испољавања, а култура се схвата као исконска потреба која даје особену врсту лепоте кроз слободно испољавање стваралачког духа. То представља велику привилегију и једнако задовољство.

  Добро дошли у Библиотеку „Љубиша Р. Ђенић“

Директор Библиотеке